När vi håller utbildningar för mötesledare brukar vi prata om 10-20-30 regeln. Den innebär att:
10 minuter - Är maxtiden du som mötesledare du bör prata, sen behöver du bjuda in deltagarna till interaktion på något sätt. Detta för att de ska komma ihåg det som sägs!
20 minuter - Du bör få alla deltagare att höra sin egen röst i rummet inom de första 20 minutrarna på mötet. Det gör att deltagarna sedan kommer att ha lättare att dela sina åsikter och idéer på mötet.
30 minuter - Få deltagarna att stå upp efter 30 minuter på något sätt. Hjärnan är programmerad att slappna av när vi sitter mer än 30 min. Genom att ställa oss upp blir vi mer vakna, kreativa och effektiva.
Här kommer en aktivitet när du vill få deltagarna att röra på sig (enligt 30-regeln), skärpa sina sinnen, träna sin koncentrationsförmåga och även få skratta tillsammans 😄😂😅
Be deltagarna att ställa sig upp och gå fram till närmaste person, sträcka fram handen och säga sitt namn. I och med detta så har de nu bytt namn med varandra. De upprepar processen, går framtill en ny person och säger dennas persons namn. När en person får tillbaka sitt eget namn så sätter sig den personen ner. Målet är att alla ska kunna sätta sig ner - då har patienten gått ut.
Exempel:
1. Mats går fram till Katarina och sträcker fram handen - båda säger sitt eget namn.
2. Mats går sedan fram till Andreas, sträcker fram handen och säger Katarina.
3. Detta fortsätter flera gånger och namnen byts mellan deltagarna.
4. Sen går Mats fram till Miriam som sträcker fram sin hand och säger Mats. Jipeee tänker Mats och går och sätter sig ner på sin stol igen.
Detta brukar inte gå på första försöket då det är rätt svårt att komma ihåg vilket namn man har fått. Bryt när du ser att det blivit fel och starta om från början. Efter två gånger stanna upp för en snabb reflektion - vad ska ni göra annorlunda för att det ska gå bättre?
På tredje/fjärde försöket brukar det gå.
Tid: 5 minuter
Antal deltagare: 8-20
Förberedelser: inga
Prenumerera gärna på alla våra blogginlägg, klicka här och fyll i din adress.
Comentários